6 prirodnih proizvoda za ravnanje kose

Objavljeno u Kosa i nokti

prirodni-proizvodi-za-ravnanje-kose

Ravna kosa je veoma moderna ovih dana i potražnja proizvoda za ravnanje kose je u porastu. Ali hemikalije koje se nalaze u tim proizvodima ostavljaju i negativne posljedice na zdravlje vaše kose.

Zato je mnogo bolje koristiti se prirodnim sredstvima u tu svrhu. Mnoge od tih proizvoda već imate u kuhinji i njihova redovna upotreba čini vašu kosu mekšom, glađom i ravnijom. Pogledajmo koja su to prirodna sredstva koja će vam pomoći da izravnate kosu kod kuće:

1. Mlijeko od kokosa sa limunovim sokom

mlijeko-od-kokosa-sa-limunovim-sokom

Naribajte kokos kako biste ekstraktovali mlijeko iz njega. Kokosovo mlijeko ima svojstvo trajnog ravnanja kose. Ali ako mu dodate limunov sok, to će dati mnogo bolje rezultate. Smjesu stavite u frižider par sati. Tako će se stvoriti kremasti sloj na površini smjese koji ćete potom nanijeti na kosu i zatim je umotati vrućim ručnikom. Sačekajte najmanje jedan sat, operite kosu blagim šamponom i potom osušite. Vaša kosa će biti mnogo mekša i lakše ćete dovesti u red vaše kovrdže.

2. Tretman vrućim uljem

tretman-vrucim-uljem

Mnogi ljudi ne znaju da osim što hrani kosu, redovni tretman vrućim uljem kosu čini ravnom i lijepom. Pomiješajte kokosovo ulje sa maslinovim uljem. Maslinovo ulje možete zamijeniti bademovim uljem nakon par tretmana. Umasirajte ovu mješavinu na tjeme i kosu. Umotajte glavu vrućim ručnikom. Ostavite da djeluje najmanje 45 minuta i zatim operite šamponom.

3. Prirodno kondicioniranje kose

prirodno-kondicioniranje-kose

Redovna upotreba kondicionera nakon pranja čini vašu kosu mekom i podatnom. Koristite liker od čaja kao prirodni kondicioner za kovrdžavu kosu.

4. Sprej od mlijeka

sprej-od-mlijeka

Kada je u pitanju ravananje kose, mlijeko je veoma korisno. Uspite mlijeko u bočicu sa raspršivačem i nanesite po cijeloj kosi. Sačekajte pola sata kako bi kosa apsorbirala mlijeko. Zatim je operite i otkrijte novi izgled svoje kose.

5. Med i mlijeko

med-i-mlijeko

Pomiješajte malo mlijeka sa medom da dobijete pastu. Za još bolji rezultat, ispasirajte jagode ili bananu, dodajte u smjesu i nanesite na kosu. Potrebno je malo duže vremena da se smjesa osuši pa sačekajte sat i tridesetak minuta i zatim operite.

6. Malsinovo ulje i jaje

maslinovo-ulje-i-jaje

Oba sastojka su poznata ko integralni dijelovi njege kose. Ali manje je poznato da maslinovo ulje i jaje u kombinaciji mogu učiniti čudo na vašoj kosi. Umutite dva jajeta i dodajte odgovarajuću količinu maslinovog ulja. Izmiješajte i nanesite na kosu. Sačekajte najmanje sat vremana pa operite kosu blagim šamponom.

Svi ovi prirodni proizvodi su lako dostupni, ali morate biti strpljivi. Ovo neće djelovati instantno poput ravnanja kose u frizerskom salonu, ali je u svakom slučaju mnogo zdravije. Potrebno je napraviti raspored njege kose i ponavljati jedan od ovih procesa za ravnanje kose najmanje dva puta sedmično. Na taj način ćete nakon par mjeseci uočiti znatnu razliku.

Tags:kosaravnanje kose