Kako odabrati pravog psa za vašu porodicu

Objavljeno u Kućni ljubimci

Happy-Family-with-Trained-Dog1

Razmišljate o novom krznenom članu porodice? Prije no što nabavite svog najboljeg prijatelja, postoji nekoliko stvari o kojima trebate razmisliti kako bi prijateljstvo bilo obostrano:

Predanost

Prva misao koju trebate razmotriti prije no što odaberete štene i dovedete ga kući je da li ste vi i vaša porodica spremni da se brinete o štenetu. Štene je vrlo slično djetetu i mora se njegovati, hraniti, navikavati na nošu, igrati... Ako vaša porodica ima pretrpan raspored aktivnosti, onda to nije pravo vrijeme da pas dođe u vaš dom.

 

Novac
Prije nego odaberete psa i dovedete ga kući, odlučite koliko novca želite ili možete da potrošite. Ovo će vam pomoći da suzite izbor pri odabiru psa. Najekonomičniji izbor svakako je usvajanje psa iz loklanog skloništa za životinje. Morate imati na umu da ova opcija iziskuje više vremena i energije jer u skloništima za životinje štenad nisu uvijek dostupna.

Dom
Ako želite da se štene dobro uklopi u vašem domu, pažljivo pogledajte okolo. Ako živite u stanu, odaberite vrstu psa koja može živjeti u takvoj okolini. Isto je i sa malim dvorištem, velikim dvorištem, sa ogradom ili bez itd. Osigurajte uslove u kojima će vašem štenetu biti dobro.

Dob
Dob vaše porodice igra veliku ulogu pri odabiru psa. Ako su vaša djeca mlađa, odaberite štene koji će izrasti u psa koji je dobar u igri s djecom. Ako su vaša djeca starija, imat ćete širi izbor. Svakako istražite koja vrsta psa se dobro slaže s djecom.

Stil života
Ako želite pronaći pravog psa za svoju porodicu, osvrnite se na svoj životni stil. Ako imate avanturistički duh i često izlazite, odaberite psa koji se dobro snalazi na otvorenom, ali mu ne smeta i svakodnevni porodični život. Ako ipak većinu vremena provodite u kući, odaberite psa kojemu nije potrebno mnogo aktivnosti. Želite psa kojemu će odgovarati vaš životni stil tako da biste bili sigurni da će pas imati život kakav mu odgovara.

Osobnost
Vjerovali ili ne, i psi imaju osobnost baš kao i mi. Odaberite štene koje će imati osobine ličnosti slične osobinama članova porodice. Ako je svaki član porodice različit, odaberite psa koji će se slagati sa svima ili sa onim članom porodice koji će se uglavnom brinuti o njemu.

Ponovo razgovarajte
Na kraju, prije odlaska u pet-shop, sjedite sa svojom porodicom. Odlučite šta želite od psa i ustanovite da li je to izvodljivo. Ako znate šta svi želite, izbjeći ćete neslaganja i slomljeno srce ako kući dovedete krznenog prijatelja koji se ne slaže sa vašom porodicom.

Tags:pasštenekoje štene kupitikojeg psa kupitipsi i djecapas porodicukućni ljubimcipas u kućipas u stanukako se brinuti o psupas sa djecom